Kako bezbedno trgovati

Kako  biste što bezbednije i efikasnije koristili portal Pronalazač, dajemo vam par saveta o tome kako da izbegnete neželjene probleme.

 Izbegavajte poslovanje sa ljudima koji su vam sumnjivi i koji iz bilo kog  razloga ne žele ili odbijaju telefonski kontakt, ili ne žele da vam daju svoje prave podatke. Iako nije uvek moguće, trudite se da poslujete lokalno, sa ljudima sa kojima možete lako da se sretnete i lično dogovorite pojedinosti prodaje.

Pronalazač je internet servis profesionalno orijentisan ka državljanima Srbije i eventualno državljanima ostalih republika iz regiona. Strana lica koja vas mogu kontaktirati iz inostranstva  često mogu biti nedobronamerni, te stoga izbegavajte kontakt i kupoprodajne aranžmane sa njima. Prepoznaćete ih tako što obično ne koriste srpski jezik, dok za svoje prebivalište deklarišu neko mesto u Srbiji koje im nije svojstveno, neko mesto na slovo A koje je ponuđeno na vrhu liste. Za ljude iz inostranstva koji vam traže da im uplatite ili date novac unapred se vrlo lako može ispostaviti da su prevaranti.  Mogu vam dati lažne podatke i svoj novac nikada više nećete moći da vratite , a traženi proizvod ili uslugu nećete dobiti.

Kao kupac, pre nego što nekoga kontaktirate ili kupite nešto, dobro se raspitajte o tome šta taj prodavac nudi, i temeljno ispitajte profil te osobe, pregledajte prethodne oglase koje je ta osoba postavljala, i slično. Uz pomoć ovih informacija imaćete dobru pripremu za kupoprodajni aranžman ili kvalitetno izvršen posao. Takođe, imajte na umu da ishod kupovine zavisi i od toga koliko ste dobro objasnili prodavcu svoje zahteve i precizno opisali šta očekujete od proizvoda koji kupujete. Potrudite se da se dobro raspitate o svim mogućim uslovima, rokovima i načinu isporuke, načinu plaćanja, i slično. Prelistavajući oglase za iste ili slične proizvode moći ćete da steknete utisak koliko bi konkretan proizvod ili usluga mogli da vas koštaju.

Kao prodavac vodite računa o tome da se što bolje predstavite proizvod ili uslugu koje nudite potencijalnom kupcu, da sve informacije koje iznosite budu verodostojne i lako proverljive i naravno, da budete spremni da isporučite proizvod ili uslugu na najbolji mogući način, a sve u manirima fer i etičkog poslovanja. O tome šta smete, a šta ne smete da oglašavate, pročitajte u našim  Pravilima korišćenja i politika privatnosti.

Imajte uvek na umu da ukoliko vam neka ponuda iz bilo kog razloga deluje previše dobra, da se obično ispostavi da je lažna i neistinita.

Radi vaše lične  sigurnosti i sigurnosti ostalih korisnika sajta, prijavite nam sve oglase koji vam deluju sumnjivo ili u kojima ste primetili kršenje pravila i uslova korišćenja, kao i druge vidove zloupotrebe sajta, na stranici Kontakt.

 

izrada internet prodavnice